Rengeteg nő éli úgy a mindennapjait, hogy folyamatos bántásoknak van kitéve a párja részéről. Az eleinte kedves, mindent-megadó férfi egy idő után átvált szörnyetegbe. Dühkitörései és követhetetlen hangulatváltozásai lesznek, és minden feszültségét a nőn vezeti le.

Elkezd követelőző, irányító és kontrolláló lenni. Úgy gondolja, neki minden jár: az anyagi jólét, a kiszolgálás, a gondtalan, nyugodt élet. Cserébe nem ad semmit, csak elvár. A nő pedig sokszor erején felül tesz meg mindent a családi békéért és jóllétért – valójában azért, hogy a férfi ne guruljon dühbe -, mégsem kap köszönetet vagy megbecsülést a fáradozásaiért. Sőt, az uralkodni, hatalmaskodni vágyó férfi még számon is kéri rajta, hogy miért nem végzi még jobban a feladatait, miért nem hoz haza még több pénzt, miért nem foglalkozik még többet a gyerekekkel és a háztartással. Szinte keresi a helyzeteket, amikor hibáztathatja, kritizálhatja, megalázhatja a nőt. Gyakran betegesen féltékeny – hiszen a nőt a tulajdonának tekinti -, és úgy gondolja, neki minden jár, a nőnek meg nagyjából semmi.

Mintha szívnák le a benzint az autóból…

A bántalmazott nő számára egy ilyen kapcsolat olyan, mintha a férfi rácsatlakozna egy csővel az életenergia-tartályára, és folyamatosan szívná ki belőle az „üzemanyagot”. Mindazt, ami egy embert emberré tesz és éltet: az önbecsülését, az értékesség-tudatát, az életerejét, motiváltságát, életkedvét. A nő szép lassan olyanná válik, mint egy hervadt virág. Lelkileg végtelenül elfárad, kifacsaródik, és egy soha-véget-nem-érő szenvedésnek éli meg az életét.

Miért nehéz szabadulni?

Bántalmazó kapcsolatban élni olyan, mint egy lidércnyomás. Mintha folyamatosan ott ülne egy nehéz kő a nő mellkasán, amitől nem tud szabadulni. Azért nem, mert ez a teher – az uralkodó férfi – annyira beférkőzte magát az életébe, hogy gyakorlatilag a részévé vált. Összenőttek, mint egy sziámi-ikerpár. De a sziámi-ikreket is csak akkor tudják szétválasztani, ha nem létfontosságú belső szervnél nőttek össze. A bántalmazó kapcsolat pedig olyan, mintha a két fél a szívénél nőtt volna össze. A legérzékenyebb ponton kötődnek egymáshoz. Ezért nem lehet az ilyen kapcsolatból csak úgy sarkon fordulni és kilépni vagy erővel leválasztani magunkról a másikat.

A kiút a csatlakozási pont megszüntetése

A bántalmazó kapcsolat akkor tud véget érni, ha a bántalmazott félben megszűnik az a felület, amire a bántalmazó rá tud csatlakozni. Ha hasonlattal próbálnám leírni, ez kb. olyan, mint amikor a mágnesből egyszer csak eltűnik a mágneses erő. Semlegessé válik, és ami eddig rá tudott csatlakozni, az egyszer csak lepereg, leesik róla. Mivel megszűnik az erő, ami ott tartotta, magától lepottyan.

A tápláló emberi kapcsolatok kiveszik a mágnes erejét

Ha egy nő bántalmazó kapcsolatban él évek, évtizedek óta, jó erős mágneses erő tudott kialakulni közte és a párja között. Hogyan lehet ezt hatástalanítani? Nem könnyű, ez egészen biztos. Én azt látom, hogy a szeretetteli, tápláló kapcsolatok tudják ezt az ártó köteléket szükségtelenné tenni. Ha a nő nem engedi magát elszigetelődni, ha a férfi uralkodási törekvései ellenére tudatosan ápolja a baráti kapcsolatait, elmegy szakemberhez segítséget kérni és törekszik arra, hogy legyen saját élete, van kiút a bántalmazásból.

Ahogy korábban is írtam, ez nem egy azonnali elszakadás, sarkon fordulás általában, hanem egy folyamat. A nő, ha ráébred arra, hogy nem méltó arra a bánásmódra, amit kap, és elkezdi kiépíteni a saját életét a kapcsolaton kívül – amiben már ő a főszereplő és senki sem uralkodik felette -, egy idő után annyira megerősödik, hogy megszűnik az a „mágneses erő”, ami benne tartotta a bántalmazó kapcsolatban.

Shares

Egyéni konzultációk

Egyéni konzultáción is a szomatodráma módszerével foglalkozunk a témáddal. Az alapelv ugyanaz, mint a csoportos játéknál. Ahelyett, hogy csak beszélgetnénk valamiről, kivetítjük a térbe mindazt, ami benned zajlik. Meg tudod jeleníteni a betegségedet, tünetedet vagy egy adott elakadáshoz kapcsolódó érzéseidet, élményeidet. A belső világoddal való találkozás, kommunikáció segít a gyógyulásban/változásban.

Csoportos programok

Ismerkedni, találkozni, kommunikálni mindazzal, ami bennünk zajlik – röviden így tudnám jellemezni a szomatodrámát. A módszer maga egyszerű, mégis bonyolult lelki folyamatokba enged betekintés. Játékos, élményszerű, mégis nagyon mélyreható. A gyógyító játék segítségével rövid idő alatt ott találhatjuk magunkat életünk legfontosabb, legmeghatározóbb jeleneteinél, és lehetőségünk nyílik elhárítani az akadályokat a gyógyulásunk/fejlődésünk útjából.

Egyéni konzultációk

Mit üzen a női betegségem?

Babát szeretnék!

Mit üzen a tested?

Önismeret, önbizalom, önszeretet

Csoportos programok

Szomatodráma-nap

Szomatodráma-nap Zalaegerszegen

Tünetbe zárt sorok - Női elvonulás

Iratkozz fel hírlevelemre

Iratkozz fel a hírlevelemre, és letöltheted az "Önkritikától az önszeretetig" c. munkafüzetet. Miután megadtad az adataidat, a rendszer átirányít egy aloldalra, ahol le tudod tölteni a munkafüzetet.

Elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Sikeresen feliratkoztál a hírlevélre

Pin It on Pinterest

Share This