Ismerkedni, találkozni, kommunikálni mindazzal, ami bennünk zajlik – röviden így tudnám jellemezni a szomatodrámát. A módszer maga egyszerű, mégis bonyolult lelki folyamatokba enged betekintés. Játékos, élményszerű, mégis nagyon mélyreható. A gyógyító játék segítségével rövid idő alatt ott találhatjuk magunkat életünk legfontosabb, legmeghatározóbb jeleneteinél, és lehetőségünk nyílik újraírni őket.

A módszert dr. Buda László orvos, pszichiáter alkotta meg, és folyamatosan fejlődik tovább általunk, akik műveljük. Azért született meg a szomatodráma, hogy újra közelebb hozzon minket a testünkhöz, a lelkünkhöz, és a kettő közötti rejtett összefüggések feltárásához. Mert minden betegség és tünet mögött van egy történet, ami rólunk szól. A gyógyulás, az öngyógyítás legfontosabb lépése, hogy ezt megismerjük, átkeretezzük, újraírjuk.

Hogyan működik?

A szomatodráma 4-5 fős kis csoportban zajlik. Mindig van egy főszereplő, aki a témát hozza: ez lehet bármilyen betegség, tünet vagy élethelyzeti elakadás. A többiek szereplőként vesznek részt a játékban: megtestesítik a főszereplő tüneteit, szerveit vagy érzéseit. A főszereplő először alkot egy kezdő képet a betegségéből vagy az elakadásából. Beállítja a szereplőit egy adott testhelyzetbe, és elrendezi őket a képzeletbeli színpadon egy adott felállásba. Ezután hátrébb lép, és hagyja, hogy a játéka kibontakozzon.

A szereplőknek nincs más dolguk, mint hogy megjelenítsék, kifejezzék a bennük keletkezett érzéseket. Nem kell „eljátszani” semmit, csupán kihangosítani azt, amit a szerepből adódóan éreznek egymás iránt. Ebből kibontakozik egy jelenet, egy történet, a főszereplő belső világának egy olyan része, aminek köze lehet a betegségéhez, elakadásához.

Felismerések és megkönnyebbülés

A játék egy pontján a főszereplő beállhat valamelyik szereplő helyére, és belülről is átélheti mindazt, ami tudattalanul zajlik a belső világában: találkozhat rég eltemetett érzésekkel, jellemző viselkedés-és működésmódjaival. Az érzelmekkel való találkozás, azok megengedése segít elgördíteni az akadályt a gyógyulás útjából. A jellemző reakciók tudatosítása, az újfajta viselkedésmódok kipróbálása pedig abban segít, hogy újra átvegyük az irányítást az életünk felett. Ahelyett, hogy dróton rángatnának minket helyzetek, emberek és események, elkezdhetünk tudatos döntéseket hozni, és aszerint cselekedni. A játékban átélt élményeket visszük magunkkal, tovább dolgoznak bennünk, és el tudnak indítani a gyógyulás, a változás útján anélkül, hogy azt erőltetnénk, vagy nagyon akarnánk.

Mitől hatékony?

 • gyorsan, egyszerűen, játékosan képet kapunk a belső világunkról
 • a játék sodrása által könnyen eljutunk egy-egy betegség, elakadás gyökeréhez
 • az átélt élmények a részünkké válnak, megmaradnak bennünk, és később is vissza tudunk emlékezni rájuk
 • nem az a cél, hogy megoldjunk valamit, fejlődjünk, változzunk, túl legyünk valamin, hanem „csak” találkozunk azzal, ami van. A gyógyulás és a változás ennek a szeretetteli találkozásnak a mellékhatása.
 • kíváncsian, türelmesen, szeretettel, spontán, kreatív üzemmódban találkozunk a bennünk zajló folyamatokkal, ami önmagában is gyógyító hatású
 • az átélt élmények révén együttérzőbbé és szeretetteljesebbé válunk önmagunkkkal
 • a felismerések által fejlődik az önismeretünk, tudatosabbá válunk, és felszabadulunk a berögzült viselkedésmintáink béklyói alól

Különösen ajánlom Neked, ha…

 • vannak tüneteid, betegséged, és szeretnél rálátni a mélyebb, lelki összefüggésekre
 • testi tüneted nincs, de vannak témák, elakadások az életedben, amelyekkel kapcsolatban szeretnél tisztábban látni és továbblépni
 • közel állnak hozzád a cselekvés-orientált, élményalapú önismereti módszerek
 • fejlődnél az önismeret, önszeretet, önelfogadás terén
 • szeretnéd megtapasztalni az öngyógyítás csodáját

Mit kapsz a szomatodrámától?

 • kivetítheted a térbe mindazt, ami benned zajlik, ezáltal kapcsolatba, kommunikációba léphetsz a belső folyamataiddal
 • megértheted a tüneteid és a lelki folyamataid közötti mélyebb összefüggéseket
 • engedélyt adhatsz magadnak fontos, „benned ragadt” érzések átélésére
 • kimondhatod a soha ki nem mondott szavakat életed fontos szereplőinek
 • szabadon kísérletezhetsz, kipróbálhatsz újfajta viselkedésmódokat
 • szereteten és elfogadáson alapuló hozzáállást sajátíthatsz el önmagadhoz, másokhoz és a világhoz
 • újraírhatod a fájó, megbetegítő, tudattalan belső történeteidet
 • elindulhatsz a gyógyulás útján testileg és lelkileg is

Ha kedvet kaptál a belső világod játékos felfedezéséhez, várlak szeretettel a legközelebbi szomatodráma-napon, december 15-én. Bővebb infó és jelentkezés itt. 

Shares

Egyéni konzultációk

Egyéni konzultáción is a szomatodráma módszerével foglalkozunk a témáddal. Az alapelv ugyanaz, mint a csoportos játéknál. Ahelyett, hogy csak beszélgetnénk valamiről, kivetítjük a térbe mindazt, ami benned zajlik. Meg tudod jeleníteni a betegségedet, tünetedet vagy egy adott elakadáshoz kapcsolódó érzéseidet, élményeidet. A belső világoddal való találkozás, kommunikáció segít a gyógyulásban/változásban.

Csoportos programok

Ismerkedni, találkozni, kommunikálni mindazzal, ami bennünk zajlik – röviden így tudnám jellemezni a szomatodrámát. A módszer maga egyszerű, mégis bonyolult lelki folyamatokba enged betekintés. Játékos, élményszerű, mégis nagyon mélyreható. A gyógyító játék segítségével rövid idő alatt ott találhatjuk magunkat életünk legfontosabb, legmeghatározóbb jeleneteinél, és lehetőségünk nyílik elhárítani az akadályokat a gyógyulásunk/fejlődésünk útjából.

Egyéni konzultációk

Mit üzen a női betegségem?

Babát szeretnék!

Mit üzen a tested?

Önismeret, önbizalom, önszeretet

Csoportos programok

Szomatodráma-nap

Szomatodráma-nap Zalaegerszegen

Tünetbe zárt sorok - Női elvonulás

Iratkozz fel hírlevelemre

Iratkozz fel a hírlevelemre, és letöltheted az "Önkritikától az önszeretetig" c. munkafüzetet. Miután megadtad az adataidat, a rendszer átirányít egy aloldalra, ahol le tudod tölteni a munkafüzetet.

Elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Sikeresen feliratkoztál a hírlevélre

Pin It on Pinterest

Share This