Sokszor mondogatjuk, hogy elégedetlenek vagyunk valamelyik testrészünkkel. „Utálom a nagy hasamat.” „Ki nem állhatom a vastag combomat.” „Ha lehetne, legszívesebben levágnám magamról ezt a hájat.”

A belső világunkkal, a bennünk mélyen zajló érzésekkel, a múlt fájdalmas emlékeivel is gyakran így vagyunk. Próbálunk megszabadulni tőlük, jó vastag földréteget lapátolni rájuk, lehasítani őket, tudomást sem venni róluk. Rettegünk attól, hogy újra érezzük azt, ami valaha nagyon fájt.

Rengeteg stratégiát ki lehet dolgozni arra, hogy ne érezzük, ami a mélyben van. Kialakítunk egy személyiséget, felveszünk néhány jól működő, bevált maszkot, és mindig azt vesszük elő, amire éppen szükség van. Úgy cserélgetjük az álarcainkat, mint a ruhát.

Ezzel csak az a baj, hogy közben elveszik valami nagyon lényegi: mindaz, amitől Emberek vagyunk, így, nagybetűvel. A hibáink, az esendőségünk, a gyengeségeink, a fájdalmaink tesznek minket szerethetővé, megközelíthetővé és együttérzővé. Ha mindezt elrejtjük egy jó vastag védőpáncéllal, senkit sem engedünk igazán közül magunkhoz – beleértve saját magunkat is.

Az önismeret arról is szól, hogy először legalább a magam számára felfedem a sötétebb, árnyékosabb, nem túl szép oldalaimat is. Csak azt lehet átölelni, amihez közel engedjük magunkat. Nem létezhet valódi önszeretet és önelfogadás anélkül, hogy meg ne ismernénk a mélységeinket – bármilyen ijesztőnek is tűnnek elsőre. És miután önmagunk előtt megnyílunk, sokkal szerethetőbbé, megközelíthetőbbé válunk mások számára is.

A szomatodráma gyógyító játékokban épp ezt tesszük: egy kis csoportnyi emberrel – vagy egyéni játékokban – közel megyünk ahhoz, ami a mélyben van. Ez az első – és egyben a legnagyobb – lépés az önszeretet és önelfogadás felé.

Shares

Csoportos szomatodráma

Shares
  • Facebhttps://www.facebook.com/testbolkiinduloonfejlesztes/ook

Ismerkedni, találkozni, kommunikálni mindazzal, ami bennünk zajlik – röviden így tudnám jellemezni a szomatodrámát. A módszer maga egyszerű, mégis bonyolult lelki folyamatokba enged betekintés. Játékos, élményszerű, mégis nagyon mélyreható. A gyógyító játék segítségével rövid idő alatt ott találhatjuk magunkat életünk legfontosabb, legmeghatározóbb jeleneteinél, és lehetőségünk nyílik újraírni őket.

Egyéni szomatodráma

Shares
  • Facebhttps://www.facebook.com/testbolkiinduloonfejlesztes/ook

Egyéni konzultáción is a szomatodráma módszerét használom. Az alapelv ugyanaz, mint a csoportos játéknál. Ahelyett, hogy csak beszélgetnénk valamiről, kivetítjük a térbe mindazt, ami benned zajlik. Meg tudod jeleníteni a térben a betegségedet, tünetedet vagy egy adott elakadáshoz kapcsolódó érzéseidet. Terapeutaként fel tudok venni különböző szerepeket, meg tudok jeleníteni belőled valamit: egy érzésvilágot, egy én-részt, egy viszonyulást valamihez vagy valakihez…

Shares
Egyéni konzultációk

Mit üzen a női betegségem?

Babát szeretnék!

Mit üzen a tested?

Önismeret, önbizalom, önszeretet

Csoportos programok

Szomatodráma-nap

PSZICHÉ AKADÉMIA: Mit üzennek a tüneteid? – Egynapos önismereti workshop

Shares
Kurczewski-Tamás Zita
Shares
  • Facebhttps://www.facebook.com/testbolkiinduloonfejlesztes/ook

Kurczewski-Tamás Zita

Endosegítő blog írója, funkcionális táplálkozási referens, természetgyógyász, MA-URI kezelő és tréner

Herold Enikő
Shares
  • Facebhttps://www.facebook.com/testbolkiinduloonfejlesztes/ook

Herold Enikő

coach, jógaoktató

Nagy Eszter Anna
Shares
  • Facebhttps://www.facebook.com/testbolkiinduloonfejlesztes/ook

Nagy Eszter Anna

Holisztikus dietetikus, böjtszakértő

Shares

Pin It on Pinterest

Share This