Shares
  • https://www.facebook.com/testlelekonismeret/

Az elején minden szépnek tűnik. Lenyűgöz, meghódít, olyat ad, amit senki más… Felrepít a magasba, magával ragad, mint egy hurrikán. Vele lenni maga a mennyország. Észre sem veszed, és egy pillanat alatt ott van az életed kellős közepén. Még fel sem ocsúdtál, amikor valami egész más kezdődik: elkezd uralkodni, jogokat formál, elvár, követel, de cserébe nem ad semmit, csak bánt. A nárcisztikus visszaélés jellemző forgatókönyve… Vajon hogy lehet ebből szabadulni, ha már nyakig benne vagy?

Aki esett már áldozatául egy ilyen kapcsolatnak, tudja, mennyire nehéz egyáltalán felismerni, hogy miben van benne. A nárcisztikus személyiségzavarral élő fél ugyanis mindent elkövet, hogy a másikat állítsa be hibásnak, bűnbaknak. Csakis a másik fél hibája lehet, ha valami nem jó a kapcsolatban. Sőt, minden a másik hibája. A nárcisztikusok ugyanis nem hajlandók szembesülni a gyengeséggel, a szégyennel, a hibázás lehetőségével, ezért inkább mindent a környezetükre vetítenek ki. Uralkodnak felettük, mint egy kiskirály, és elhitetik a hozzájuk legközelebb állókkal, hogy velük van a baj. Mivel kifelé általában nagyon szép képet mutatnak magukról – sokszor köztiszteletben álló, népszerű emberekről van szó -, az áldozatoknak senki sem hinné el, hogy ezzel az „áldott jó emberrel” bármi baj lehet.

A test jelzi a mérgezést

Többnyire a hozzám fordulókban sem tudatosul, hogy milyen bántalmazó kapcsolatban élnek, hiszen fizikailag általában nem bántják őket. A bántások „csak” szavakkal történnek, kisebb-nagyobb kritikák, odamondogatások, hibáztatások formájában. Ezek „mérges gázokként” folyamatosan körbelengik a kapcsolatot, és észrevétlenül mérgezik meg a másikat.

A nárcisztikus fél mindent elkövet, hogy ne érezze magát gyengének, sebezhetőnek, kiszolgáltatottnak, ezért ezeket az érzéseket a párjával életi át. Ő pedig közben folyamatosan nyeregben érzi magát, fölényeskedik, uralkodik. Nem lát ki a saját, egyszemélyes univerzumából. Képtelen valódi szeretetre, együttérzésre, odafigyelésre. Egyetlen célja van: hogy ne kelljen rossz érzéseket átélnie. Ennek érdekében bármit megtesz, a másikon is átgázol – ha kell, megalázza, földbe döngöli.

A párjának eközben lassan, de biztosan épül le az önbecsülése, önértékelése. Elhiszi, amit a másik mond neki, magára vállalja a felelősséget az ő érzéseiért is. Azt gondolja, ő nem csinál valamit jól, ha ezt a jó embert, aki a kapcsolat elején mindent megadott neki, nem tudja boldoggá tenni. Közben esetleg folyamatosan hallja a háttérpropagandát: „úgysem találnál még egy ilyen párt, mint én”.

Persze legbelül érzi, hogy valami nem oké, ezért a teste jelez: pánikrohamokkal, depresszióval, emésztési problémákkal, szívritmuszavarokkal – a tünet mindenkinél más és más lehet.

Nem te vagy a hibás!

A gyógyulás első lépcsője a tudatosítás: hogy egyáltalán felismerjük, milyen kapcsolatban vagyunk. Ez fájdalmas lehet, hiszen elkezdhetjük egyre inkább tisztán látni, mennyire nem volt egyenrangú a kapcsolat. Hogy csak használtak, kihasználtak minket. Hogy a másik csak addig volt odaadó és kedves, amíg be nem cserkészett minket. És hogy a kapcsolat nem szól másról, mint róla: az ő érzelmi és egyéb szükségleteinek a kielégítéséről. És ha valami nem az elvárásai szerint történik, azt kíméletlenül megtorolja.

Fontos, hogy tudjuk, a nárcizmus egy súlyos személyiségzavar. Egy ilyen kapcsolatból kilépni csak úgy lehet, ha tudjuk, mivel állunk szemben, és – akár szakember segítségével – elkezdünk dolgozni azon, hogy a lerombolt önbecsülésünk újra felépüljön. Ne vállaljunk többé felelősséget a másik fél érzéseiért, jóllétéért, viszont nagyon is vállaljunk a saját érzéseinkért és jóllétünkért.

Ez nem megy egyik pillanatról a másikra. Ez egy út, ami kitartást igényel, hiszen sokszor a romjainkból kell újjáépíteni magunkat. Megéri végigjárni, mert egy új életet kapunk a végén: megszabadulunk a minket folyamatosan mérgező hatástól, felszabadulnak az addig a másik fél által lekötött energiáink, és újra átvehetjük az irányítást a saját életünk felett.

Shares

Egyéni konzultációk

Egyéni konzultáción is a szomatodráma módszerével foglalkozunk a témáddal. Az alapelv ugyanaz, mint a csoportos játéknál. Ahelyett, hogy csak beszélgetnénk valamiről, kivetítjük a térbe mindazt, ami benned zajlik. Meg tudod jeleníteni a betegségedet, tünetedet vagy egy adott elakadáshoz kapcsolódó érzéseidet, élményeidet. A belső világoddal való találkozás, kommunikáció segít a gyógyulásban/változásban.

Csoportos programok

Ismerkedni, találkozni, kommunikálni mindazzal, ami bennünk zajlik – röviden így tudnám jellemezni a szomatodrámát. A módszer maga egyszerű, mégis bonyolult lelki folyamatokba enged betekintés. Játékos, élményszerű, mégis nagyon mélyreható. A gyógyító játék segítségével rövid idő alatt ott találhatjuk magunkat életünk legfontosabb, legmeghatározóbb jeleneteinél, és lehetőségünk nyílik elhárítani az akadályokat a gyógyulásunk/fejlődésünk útjából.

Egyéni konzultációk

Mit üzen a női betegségem?

Babát szeretnék!

Mit üzen a tested?

Önismeret, önbizalom, önszeretet

Csoportos programok

Szomatodráma-nap

Szomatodráma-nap Zalaegerszegen

Tünetbe zárt sorok - Női elvonulás

Iratkozz fel hírlevelemre

Iratkozz fel a hírlevelemre, és letöltheted az "Önkritikától az önszeretetig" c. munkafüzetet. Miután megadtad az adataidat, a rendszer átirányít egy aloldalra, ahol le tudod tölteni a munkafüzetet.

Elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Sikeresen feliratkoztál a hírlevélre

Pin It on Pinterest

Share This