Vannak emberek, akik nem tartják tiszteletben mások határait. Hízelgéssel, jó szándéknak álcázott beleszólással („én csak jót akarok neked”), kíváncsiskodással, faggatózással, puhatolózással elérik, hogy a másik megnyíljon nekik, és olyasmit is elmondjon, ami nem tartozik rájuk. A megszerzett információ birtokában aztán elkezdhetik rejtetten irányítani, manipulálni a másikat.

Elmondják a véleményüket, tanácsot adnak, vagy akár gonoszkodóan beszólnak. Elérik, hogy a másik fél rosszul érezze vagy megkérdőjelezze saját magát. Az álságosan megszerzett bizalommal visszaélnek, és a másik egyszer csak azt veszi észre, hogy kicsúszott a kezéből az irányítás, és elkezdték az orránál fogva vezetni – már ha észreveszi, mert ez a legtöbbször nem válik tudatossá. Épp azért tud ez a viselkedés nagyon manipulatív és mérgező lenni, mert nem vesszük észre, hogy „bekaptuk a csalit”.

És vannak emberek, akiknek nagyon ismerős az, hogy valaki irányítja őket – például azért, mert olyan légkörben nevelkedtek, ahol a határsértés mindennapos volt, mert egyik vagy mindkét szülő leuralta és/vagy használta őket a saját céljaira. Ők fokozottan ki lehetnek téve a manipulációnak, hiszen nagyon könnyen behúzhatók a csőbe.

A határtartás a te felelősséged

A határsértő, mérgező emberek ritkán néznek magukba, és kevésbé hajlandóak változtatni a viselkedésükön. Addig mennek el, amíg a másik fél engedi.

Ebből következően úgy lehet védekezni a határsértés ellen, ha valaki nagyon tudatos abban, hogy mit oszt meg magából, mennyire engedi be a másikat a világába, és hol húzza meg a határt. Persze nem mindenkivel szemben kell erre ennyire odafigyelni, de minél manipulatívabb a másik, annál jobban résen kell lenni.

A határtartás nem feltétlenül egy aktív küzdelem, ahol – mintha egy várat védenél – folyamatosan vissza kell verni a behatolási kísérleteket. Persze adódhatnak ilyen szituációk is, de ha van egy belső elhatározásod, amihez tartod magad, akkor nem kell folyton védekezni.

Kicsit olyan ez, mint amikor az értékeidre vigyázol. A legértékesebb dolgaidat bezárod egy széfbe, amihez csak neked– vagy legfeljebb még egy-két embernek van hozzáférése. Vannak dolgok, amiket a lakásodban tartasz, de azt is kulcsra zárod, és oda sem engedsz be mindenkit. És vannak, amiket magadon hordasz – például ékszerek -, és bárki láthatja őket. Mindenkinek a saját döntése, mennyire óvja és mennyire teszi ki közszemlére az értékeit.

Hasonlóan érdemes kezelni a belső világunk kincseit is: az érzéseinket, történeteinket, tapasztalásainkat. A mi felelősségünk az őrzésük. Ha mindenki előtt láthatóvá tesszük őket, akkor lesznek, akik ezzel visszaélnek: irigykednek, ellopják, megrongálják, zsarolnak vele, felhasználják ellenünk. Ha viszont vigyázunk rájuk, távol tarthatjuk az illetéktelen behatolókat, és csak azok számára fedhetjük fel őket, akik ezt értékelik, és nem élnek vissza vele. Ez a mi döntésünk, a mi tudatosságunk, a mi felelősségünk, és folyamatosan fejlődhetünk benne.

Shares

Csoportos szomatodráma

Ismerkedni, találkozni, kommunikálni mindazzal, ami bennünk zajlik – röviden így tudnám jellemezni a szomatodrámát. A módszer maga egyszerű, mégis bonyolult lelki folyamatokba enged betekintés. Játékos, élményszerű, mégis nagyon mélyreható. A gyógyító játék segítségével rövid idő alatt ott találhatjuk magunkat életünk legfontosabb, legmeghatározóbb jeleneteinél, és lehetőségünk nyílik elhárítani az akadályokat a gyógyulásunk/fejlődésünk útjából.

Egyéni szomatodráma

Egyéni konzultáción is a szomatodráma módszerével foglalkozunk a témáddal. Az alapelv ugyanaz, mint a csoportos játéknál. Ahelyett, hogy csak beszélgetnénk valamiről, kivetítjük a térbe mindazt, ami benned zajlik. Meg tudod jeleníteni a betegségedet, tünetedet vagy egy adott elakadáshoz kapcsolódó érzéseidet, élményeidet. A belső világoddal való találkozás, kommunikáció segít a gyógyulásban/változásban.

Egyéni konzultációk

Mit üzen a női betegségem?

Babát szeretnék!

Mit üzen a tested?

Önismeret, önbizalom, önszeretet

Csoportos programok

Ha fáj az nem szeretet

Mit üzennek a tüneteid? – Szomatodráma-nap Győrben

Kurczewski-Tamás Zita

Kurczewski-Tamás Zita

Endosegítő blog írója, funkcionális táplálkozási referens, természetgyógyász, MA-URI kezelő és tréner

Herold Enikő

Herold Enikő

coach, jógaoktató

Nagy Eszter Anna

Nagy Eszter Anna

Holisztikus dietetikus, böjtszakértő

Iratkozz fel hírlevelemre

Iratkozz fel és ajándékba kapsz egy Önkritikától az önszeretetig c. munkafüzetet

Elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Sikeresen feliratkoztál a hírlevélre

Pin It on Pinterest

Share This