Vannak emberek, akik remek érzékkel ráéreznek mások vágyaira és félelmeire. A kapcsolat elején a vágyakra alapoznak: azt mondják, amit a másik hallani akar. Jól irányzott bókjaikkal, szép szavaikkal, ajnározásukkal megszerzik a másik bizalmát. Aztán később, amikor már nyeregben érzik magukat, kihasználják, manipulálják, irányítják, uralják a másikat. Ez a nárcisztikusok csapdája. Vajon hogyan kerülhetjük el, hogy beleessünk?

  1. Légy óvatos a hízelgőkkel!

Egy egészséges kapcsolat fokozatosan, lépésről lépésre épül, alakul, mélyül. Ha valaki rögtön az elején nagyon lelkes, túl kedves, idealizál és ajnároz, az mindig gyanús. Bármennyire is jól esik, amit mond, vagy ahogy viselkedik, érdemes észnél lenni. Aki túl korán túl sokat ad, az általában el akar érni valamit, meg akarja szerezni a másikat, hogy aztán a markában tudhassa, és kedvére használhassa, birtokolhassa. A nárcisztikusok jellemző fegyvere a „love-bombing”: elárasztanak nagyon kellemes érzésekkel, átmenetileg beteljesítik a vágyaidat. Mindezt nem önzetlenül teszik, hanem a saját céljaik érdekében. Ahogy Bánki György fogalmaz: „Az vagyok egy darabig, ami kell belőlem, ha ettől aztán sokáig az leszel, ami kell belőled”. Ez nemcsak szerelmi kapcsolatokban jelenhet meg, hanem bármilyen más kapcsolatban is: barátságban, szülő-gyerek vagy munkatársi viszonyban is.

  1. Vedd észre, ha mindig föléd helyezi magát!

A nárcisztikus ember az uralom, az irányítás megszerzésére törekszik. Lételeme, hogy nyeregben érezze magát. A lénye legmélyén szörnyű szégyenérzet van, amit minden áron próbál elkerülni – akár úgy is, hogy inkább másokat szégyenít meg. Csak alá-fölé rendeltségben tud gondolkodni. Ha nála van a gyeplő, és azt éli meg, hogy uralkodik, el tudja kerülni azokat a helyzeteket, ahol alacsonyabb rendűnek, megalázottnak érezhetné magát. Ő inkább az örök felsőbbrendű pozíciót választja mindig, minden helyzetben. Ha beszélgetsz vele – még ha jó fej, vicces és vidám is – mindig lehet egy enyhe rossz érzés benned a beszélgetés után. Ez legtöbbször abból fakad, hogy azt sugallja, bármit csinálsz, ő mindig egy kicsit jobb, több, okosabb, rátermettebb nálad. Az érdeklődése nem őszinte, csak saját magát „nyomatja”, mindig minden róla szól. Ha nem elég stabil az önértékelésed, könnyen elérheti, hogy behódolj neki, és elhidd, vele minden rendben van, és csak neked kell változnod, fejlődnöd, hogy elég jó legyél neki.

  1. Ne hagyd magad elbizonytalanítani!

A nárcisztikusok gyakori „fegyvere” mások elbizonytalanítása. Próbálják úgy beállítani a helyzeteket, hogy nekik van igazuk, és ha mások ezzel nem értenek egyet, akkor velük van a baj: ők nem értik, amit mondani akarnak. Olyan határozottan és agresszívan tudják nyomatni magukat, hogy egy idő után elérhetik, hogy a másik fél megkérdőjelezze a saját igazát és még a józan ítélőképességét is. Ha olyasmivel találkozol, hogy valaki próbálja elérvényteleníteni a saját valóságodat („az nem úgy van”, „túlreagálod”, „nincs igazad”), ne dőlj be neki. Ez a szóbeli bántalmazás egyik formája. Van, aki ezt nem ennyire direkt módon teszi, hanem csak a háttérben „kavarja a szart”. Például te belül azt érzed, milyen jól vagy, mennyire rendben vannak a dolgaid, ezt esetleg ki is fejezed, és a másik valahogy eléri, hogy ne érezd magad annyira jól. Keres valamit, amibe beleköthet, rátapint egy gyenge pontodra akár a múltadból, és pillanatok alatt szétrombolja azt a harmonikus állapotot, amiben voltál. Lehet, hogy ez csak egy elejtett megjegyzés vagy egy „baráti jótanács”, jóságos köntösbe bújtatva. Abból veheted észre, hogy nem a jó szándék vezérelte, hogy utána elfog egy megmagyarázhatatlan rossz érzés. A nárcisztikus fél pedig röhög a markába, mert elérte, hogy megint ő legyen nyeregben, te pedig padlón érezd magad.

+1 Gondosan őrizd a határaidat!

A mérgező emberek ellen a legjobb védekezés, ha nem engeded túl közel magadhoz őket. Velük szemben jóval több óvatosságra és tudatosabb határvédelemre van szükség. A határaid védelme nem kell, hogy folyamatos küzdelem legyen. Sokkal inkább egy belső tartás, egy belső meggyőződés. Ha tisztában vagy a saját értékeiddel, értékességeddel, hibáiddal, és képes vagy szeretetettel és elfogadással viszonyulni saját magadhoz, az ad egy belső erőt, ami egyszerre ad tartást és képez védőburkot a támadásokkal szemben. Ha ez megvan, jóval kevésbé leszel befolyásolható, és sokkal kisebb eséllyel leszel berántható kellemetlen szituációkba. Meg tudod tartani az irányítást a saját életed felett, és nem engeded át azt másnak.

Ha úgy érzed, vannak nehézségeid a határtartásban, nem érzed magad elég jónak, elég értékesnek, és folyton másokhoz igazítod magad, könnyen befolyásolható, manipulálható vagy, érdemes aktívan foglalkoznod ezekkel a témákkal. Az önismeret segít, hogy megérkezz önmagadba, visszaszerezd a kapcsolatot az erőddel, és képes legyél megtartani határaidat.

Shares

Egyéni konzultációk

Egyéni konzultáción is a szomatodráma módszerével foglalkozunk a témáddal. Az alapelv ugyanaz, mint a csoportos játéknál. Ahelyett, hogy csak beszélgetnénk valamiről, kivetítjük a térbe mindazt, ami benned zajlik. Meg tudod jeleníteni a betegségedet, tünetedet vagy egy adott elakadáshoz kapcsolódó érzéseidet, élményeidet. A belső világoddal való találkozás, kommunikáció segít a gyógyulásban/változásban.

Csoportos programok

Ismerkedni, találkozni, kommunikálni mindazzal, ami bennünk zajlik – röviden így tudnám jellemezni a szomatodrámát. A módszer maga egyszerű, mégis bonyolult lelki folyamatokba enged betekintés. Játékos, élményszerű, mégis nagyon mélyreható. A gyógyító játék segítségével rövid idő alatt ott találhatjuk magunkat életünk legfontosabb, legmeghatározóbb jeleneteinél, és lehetőségünk nyílik elhárítani az akadályokat a gyógyulásunk/fejlődésünk útjából.

Egyéni konzultációk

Mit üzen a női betegségem?

Babát szeretnék!

Mit üzen a tested?

Önismeret, önbizalom, önszeretet

Csoportos programok

Szomatodráma-nap

Szomatodráma-nap Zalaegerszegen

Tünetbe zárt sorok - Női elvonulás

Iratkozz fel hírlevelemre

Iratkozz fel a hírlevelemre, és letöltheted az "Önkritikától az önszeretetig" c. munkafüzetet. Miután megadtad az adataidat, a rendszer átirányít egy aloldalra, ahol le tudod tölteni a munkafüzetet.

Elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Sikeresen feliratkoztál a hírlevélre

Pin It on Pinterest

Share This