A nehéz érzések megélésének manapság eléggé rossz a „marketingje”. Sok segítő irányzat azt hirdeti, hogy „írd át”, „töröld ki”, „programozd át”, „engedd el” a fájdalmakat. Ezek a megközelítések az ego szándékát fejezik ki, ami mindig arra törekszik, hogy a könnyebb utat válassza. Az igazi átalakuláshoz, a hosszútávú fejlődéshez, az erőnk megtalálásához pont a mélységeinkben való megmerítkezésen át vezet az út.

Ne akarj mindig jól lenni!

Még mindig tartja magát az a közhiedelem, miszerint akkor egészséges valaki mentálisan, ha mindig jól van, mindig mosolygós, mindig sugárzó. Ennek pont az ellenkezője igaz: a mentális egészségtelenség egyik jele, ha valaki örökké pozitív és soha nem él meg nehéz érzéseket. Önbecsapásban tartja magát, illúzióban él az, aki mindig „happy”. Sokan hazudják maguknak, hogy tökéletes a családjuk, tökéletes a párjuk, minden rendben van az életükkel, pedig ez koránt sincs így. Ez egy éber álom. Aki ebben az állapotban van, elveszíti a kapcsolatot a legbelsőbb önmagával – az érzéseivel, az intuíciójával – és a valósággal is. Helyette egy alternatív valóságot kreál magának. Ennek a szélsőséges megnyilvánulási formája a pszichózis, amit pszichiátrián kezelnek. Kicsiben, nem annyira kirívóan sokan élnek egy ilyen pszichotikus állapotban, egy alternatív, csak az ő fejükben létező valóságban. Ez patológiás állapot. Sok segítő irányzat ezt az állapotot tartja fenn, ebben erősít meg, amikor azt sugallja, hogy nincs más dolgod, mint átírni a „programjaidat”, és máris boldog leszel.

Az igazság fáj…és felébreszt

Ha voltál már nagyon mélyen, veszítettél el fontos dolgokat vagy embereket az életedben, csalódtál igazán nagyot, akkor tudod, hogy van az a fájdalom, ami elviselhetetlennek tűnik… Aztán valahogy mégis túléled, és teljesen más emberként jössz ki belőle, mint aki előtte voltál. Sok minden átértékelődik, átrendeződik benned akaratlanul is. Valahogy minden sokkal egyértelműbbé válik, kitisztul a kép, és élesen elválik az igaz a hamistól. A legmélyebb fájdalmak túlélése erőssé tesz: megtapasztalhatod, mennyi mindent kibírsz – olyasmit is, amit nem is gondoltál volna magadról.

A mély fájdalom megtisztít, és újjászületsz általa. Egyúttal eltemeted azt az embert is, aki előtte voltál. Ez nem egyszerűen egy „restart”, egy újrakezdés, hanem egy mély transzformáció, átalakulás is. Jobbá, igazabbá, bölcsebbé tesz.

Miért is akarjuk akkor elkerülni a mélységeket? Hiszen nem is tudjuk. Az élet elkerülhetetlenül hoz nehéz helyzeteket, amelyeket nem lehet teli szájjal vigyorogva, végig pozitívan megélni. Az utunkon jönnek kisebb-nagyobb akadályok, kerülőutak, veszteségek, csalódások, kudarcok, visszaesések, és persze örömök, sikerek, könnyebb szakaszok is. Ez így normális, így életszerű.

Az érzéseinknek is megvan ugyanez a hullámtermészete, mint az életnek: megjelennek, a magasba vagy a mélybe rántanak minket, majd elcsendesednek. Ha megpróbáljuk útjukat állni, akkor pedig hosszan velünk maradnak, szép lassan megbetegítenek, akár meg is ölhetnek.

A testi tünetek, betegségek minden alkalommal elvezetnek minket ilyen mélyre temetett, fájdalmas érzésekhez, amiket próbáltunk elkerülni, elzárni, nem érezni. A gyógyulás útja pedig ezeknek az elzárt érzéseknek a megengedése, kiengedése, felszabadítása, megélése. Ha ezt megtesszük, ugyanazt fogjuk tapasztalni, mint amikor az élet kényszerített bele minket valamilyen mélységbe: megéljük a fájdalmat, és utána kitisztul a kép, és elindul egy mély átrendeződés, átalakulás. Tisztábban látjuk a helyzetünket, meglátjuk a valóságot, visszatalálunk az erőnköz, a bölcsességünkhöz, és mindennek birtokában gyökeresen megváltozhat az életminőségünk. Ezen az úton kísér végig a szomatodráma.

Shares

Egyéni konzultációk

Egyéni konzultáción is a szomatodráma módszerével foglalkozunk a témáddal. Az alapelv ugyanaz, mint a csoportos játéknál. Ahelyett, hogy csak beszélgetnénk valamiről, kivetítjük a térbe mindazt, ami benned zajlik. Meg tudod jeleníteni a betegségedet, tünetedet vagy egy adott elakadáshoz kapcsolódó érzéseidet, élményeidet. A belső világoddal való találkozás, kommunikáció segít a gyógyulásban/változásban.

Csoportos programok

Ismerkedni, találkozni, kommunikálni mindazzal, ami bennünk zajlik – röviden így tudnám jellemezni a szomatodrámát. A módszer maga egyszerű, mégis bonyolult lelki folyamatokba enged betekintés. Játékos, élményszerű, mégis nagyon mélyreható. A gyógyító játék segítségével rövid idő alatt ott találhatjuk magunkat életünk legfontosabb, legmeghatározóbb jeleneteinél, és lehetőségünk nyílik elhárítani az akadályokat a gyógyulásunk/fejlődésünk útjából.

Egyéni konzultációk

Mit üzen a női betegségem?

Babát szeretnék!

Mit üzen a tested?

Önismeret, önbizalom, önszeretet

Csoportos programok

Szomatodráma-nap

Szomatodráma-nap Győrben

Tünetbe zárt sorok - Női elvonulás

Iratkozz fel hírlevelemre

Iratkozz fel a hírlevelemre, és letöltheted az "Önkritikától az önszeretetig" c. munkafüzetet. Miután megadtad az adataidat, a rendszer átirányít egy aloldalra, ahol le tudod tölteni a munkafüzetet.

Elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Sikeresen feliratkoztál a hírlevélre

Pin It on Pinterest

Share This