Az egész életünk szokásokból épül fel. Az, ahogy berendezzük az életünket, közvetlenül hatással van a hangulatunkra, az életerőnkre, a motivációnkra, a céljaink megvalósítására. Ám sokszor nem úgy éljük az életünket, ahogy az nekünk jó lenne. Nem úgy alakítjuk ki a szokásainkat, hogy azok hozzánk igazodjanak – a személyiségünkhöz, a lényünkhöz, az alapvető jellemvonásainkhoz -, hanem valamilyen vélt vagy valós elvárásnak próbálunk megfelelni.

Van, aki szíve szerint vállalkozó lenne és megvalósítaná az álmait, de inkább a fix munkát választja, mert a legtöbb ember így csinálja vagy mert ezt érzi csak biztonságosnak. Van, aki azért tart a gyerekének szülinapi zsúrt egy játszóházban, mert úgy szokás, és fél, hogy ha nem így csinálja, megszólják. És olyan is van, aki azért szokik rá a dohányzásra, mert a kollégái is cigiznek, és fél, hogy ha ő nem jár ki velük, lemarad valamilyen fontos információról.

Milliónyi példát lehetne még felsorolni arra, amikor nem magunkból kiindulva alakítunk ki szokásokat, hanem alkalmazkodunk másokhoz vagy épp a társadalmi elvárásokhoz. Persze néha muszáj alkalmazkodni, de ha az életünkben túl nagy hangsúlyt kap az igazodás és keveset vagy semennyit a saját igényeink kielégítése, akkor az könnyen motiválatlansághoz, energiahiányhoz, kiégéshez vezethet.

De hogyan alakíthatunk ki olyan szokásokat, amelyek igazán boldoggá és teljessé tesznek minket? Az első lépés önmagunk megfigyelése. Erre jó eszköz lehet a naplózás. Figyeljük meg nap mint nap, hogy hogyan működünk, és mi esik jól nekünk és mi nem. Például reggelente hány órás felkelés az, ami a mi alkatunkhoz ideális? Mivel szeretjük indítani a napot? Mitől kapunk erőre, és mitől megy le az energiaszintünk? És ugyanígy a nap többi szakaszát is megfigyelhetjük: a táplálkozásunkat, azt, hogy mozgunk-e, mennyit mozgunk, mikor és milyen típusú mozgás esik jól, mikor vagyunk a legenergikusabbak és mikor a legfáradtabbak? Mi az, ami feltölt minket, és melyek azok a szokások, amelyek leszívják az energiánkat? Este hánykor kell lefeküdnünk ahhoz, hogy kipihenjük magunkat? Stb. Ha időt szánunk rá, hogy aprólékosan megfigyeljük és egy naplóban vezessük a mindennapjainkat, annak meglesz a gyümölcse: tudni fogjuk, mely szokásokat hagyjuk el, és milyen új szokásokat vezessünk be ahhoz, hogy jól működjünk a mindennapokban.

Kicsit olyan ez, mint az autóknál a tankolás. Nem tankolhatunk gázolajt a benzines autóba, és nem tölthetjük fel benzinnel a dízel autót, különben tönkremegy a motorja, nem lesz képes ellátni a funkcióját. Valahogy így van ez az életünkkel is. Meg kell figyelnünk, ki kell tapasztalnunk, hogy mi milyen „üzemanyaggal” működünk, és aszerint alakítani az életünket, a szokásainkat. Nem úgy, ahogy mások szerint jó, hanem ahogy nekünk jó.

Ha úgy alakítjuk ki a napirendünket, ahogy nekünk a legoptimálisabb, boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak és hatékonyabbak leszünk. Jóval tovább juthatunk, jóval nagyobb célokat tudunk elérni, mint amikor csak úgy random módon, külső elvárásoknak megfelelve építettük fel a napjainkat.

Légy türelmes magaddal! Ez egy folyamat. Az aprólékos megfigyelés után lépésről lépésre lehet új szokásokat bevezetni. Nem lehet mindent egyszerre, mert az elveszi a kedvedet. Haladj kis lépésekben! Ha kitartó vagy és állhatatos, soha nem tapasztalt testi-lelki-szellemi jóllét lesz a jutalmad. Hajrá! Sok sikert, ha belevágsz! 😊

Ha úgy érzed, szükséged van ebben némi támogatásra, jelentkezz be hozzám coachingra! Szeretettel várlak! 😊

Shares

Egyéni konzultációk

Egyéni konzultáción is a szomatodráma módszerével foglalkozunk a témáddal. Az alapelv ugyanaz, mint a csoportos játéknál. Ahelyett, hogy csak beszélgetnénk valamiről, kivetítjük a térbe mindazt, ami benned zajlik. Meg tudod jeleníteni a betegségedet, tünetedet vagy egy adott elakadáshoz kapcsolódó érzéseidet, élményeidet. A belső világoddal való találkozás, kommunikáció segít a gyógyulásban/változásban.

Csoportos programok

Ismerkedni, találkozni, kommunikálni mindazzal, ami bennünk zajlik – röviden így tudnám jellemezni a szomatodrámát. A módszer maga egyszerű, mégis bonyolult lelki folyamatokba enged betekintés. Játékos, élményszerű, mégis nagyon mélyreható. A gyógyító játék segítségével rövid idő alatt ott találhatjuk magunkat életünk legfontosabb, legmeghatározóbb jeleneteinél, és lehetőségünk nyílik elhárítani az akadályokat a gyógyulásunk/fejlődésünk útjából.

Egyéni konzultációk

Mit üzen a női betegségem?

Babát szeretnék!

Mit üzen a tested?

Önismeret, önbizalom, önszeretet

Csoportos programok

Szomatodráma-nap

Szomatodráma-nap Zalaegerszegen

Tünetbe zárt sorok - Női elvonulás

Iratkozz fel hírlevelemre

Iratkozz fel a hírlevelemre, és letöltheted az "Önkritikától az önszeretetig" c. munkafüzetet. Miután megadtad az adataidat, a rendszer átirányít egy aloldalra, ahol le tudod tölteni a munkafüzetet.

Elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Sikeresen feliratkoztál a hírlevélre

Pin It on Pinterest

Share This