A hétvégi szomatodráma-játékokban többször is megjelent a rejtett bűntudat, mint visszatartó, lemerevítő, egyhelyben tartó, fogva tartó erő.Ha történt egy olyan esemény az életünkben, amit nem tudunk racionálisan megmagyarázni, hogy miért éppen úgy alakult, ahogy, hajlamosak lehetünk magunkat okolni, hibáztatni, bűntudatot érezni.

Ez olyan esetekben szokott előfordulni, amikor kikerül a kezünkből az irányítás. Például azért, mert kiszolgáltatott helyzetbe kerülünk. Ilyen lehet egy orvosi beavatkozás, például egy traumatikus szülésélmény, ahol nem éppen úgy alakultak az események, ahogy szerettük volna. De lehet ilyen az is, hogyha a másik fél, akivel konfliktusunk van, nem szóra bírható. Nem lehet vele megbeszélni, lezárni a konfliktust, mert elzárkózik előle. Így hát válaszok, magyarázatok nélkül maradunk.

Ez pedig ideális táptalaj a bűntudat kialakulásának. „Ha nem értem, mi miért történik, akkor biztos, én csináltam valamit rosszul” – tör elő zsigeri szinten az önhibáztatás.

Alapvető szükségünk van a lezárásra. Azáltal tudjuk hova tenni magunkban a történteket, ha valahogy lekerekítjük, lezárjuk. És ha más utat nem találunk erre, akkor akár képesek vagyunk egyedül elvinni a balhét, felelősséget vállalni az egész konfliktusért vagy kudarcért, hiszen így legalább le tudjuk zárni az esetet- legalábbis azt hisszük.

Valójában nem zárjuk le, hanem a tudatalattinkba befagyasztjuk, egy jó adag bűntudattal. Ez a bűntudat pedig nem enged minket továbblépni. Tudat alatt elkezdünk vezekelni. A cselekedeteinket az kezdi el irányítani, hogy jóvá akarunk tenni valamit, amit el sem követtünk. Például egy traumatikus szülésélmény esetén az anya tudattalanul egész életében vezekelhet a gyermekénél, mindig a kedvében próbálva járni, ezzel magához láncolva őt. Vagy egy lezáratlan szakítás után mindent megtehetünk azért, hogy bebizonyítsuk a világnak: érdemesek vagyunk a szeretetre. Holott ezt nem kell bizonygatni…

Ahhoz, hogy tényleg le tudjunk zárni egy lezáratlan konfliktust vagy egy traumatikus eseményt, a belső világunkban kell körülnéznünk, és lejátszani, lekerekíteni a konfliktust életünk azon szereplőivel, akikhez az tartozik. Így tudjuk feloldozni magunkat a téves bűntudat alól, így kerülnek a helyükre a dolgok, és így tudunk elkezdeni saját magunkra figyelve a saját utunkon haladni. Ezt csináljuk a szomatodráma-játékokban: a konfliktusok lejátszása által felszabadítjuk magunkat, és a beragadtságból el tudunk kezdeni újra mozdulni, továbblépni, élni az életünket.

Ha úgy érzed, neked is van mit helyre tenned magadban, gyere el a következő szomatodráma-napra vagy jelentkezz be egyéni konzultációra. Szeretettel várlak.

Shares

Egyéni konzultációk

Egyéni konzultáción is a szomatodráma módszerével foglalkozunk a témáddal. Az alapelv ugyanaz, mint a csoportos játéknál. Ahelyett, hogy csak beszélgetnénk valamiről, kivetítjük a térbe mindazt, ami benned zajlik. Meg tudod jeleníteni a betegségedet, tünetedet vagy egy adott elakadáshoz kapcsolódó érzéseidet, élményeidet. A belső világoddal való találkozás, kommunikáció segít a gyógyulásban/változásban.

Csoportos programok

Ismerkedni, találkozni, kommunikálni mindazzal, ami bennünk zajlik – röviden így tudnám jellemezni a szomatodrámát. A módszer maga egyszerű, mégis bonyolult lelki folyamatokba enged betekintés. Játékos, élményszerű, mégis nagyon mélyreható. A gyógyító játék segítségével rövid idő alatt ott találhatjuk magunkat életünk legfontosabb, legmeghatározóbb jeleneteinél, és lehetőségünk nyílik elhárítani az akadályokat a gyógyulásunk/fejlődésünk útjából.

Egyéni konzultációk

Mit üzen a női betegségem?

Babát szeretnék!

Mit üzen a tested?

Önismeret, önbizalom, önszeretet

Csoportos programok

Szomatodráma-nap

Szomatodráma-nap Zalaegerszegen

Tünetbe zárt sorok - Női elvonulás

Iratkozz fel hírlevelemre

Iratkozz fel a hírlevelemre, és letöltheted az "Önkritikától az önszeretetig" c. munkafüzetet. Miután megadtad az adataidat, a rendszer átirányít egy aloldalra, ahol le tudod tölteni a munkafüzetet.

Elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Sikeresen feliratkoztál a hírlevélre

Pin It on Pinterest

Share This