Ismerkedni, találkozni, kommunikálni mindazzal, ami bennünk zajlik – röviden így tudnám jellemezni a szomatodrámát. A módszer maga egyszerű, mégis bonyolult lelki folyamatokba enged betekintés. Játékos, élményszerű, mégis nagyon mélyreható. A gyógyító játék segítségével rövid idő alatt ott találhatjuk magunkat életünk legfontosabb, legmeghatározóbb jeleneteinél. Ezek megismerése a gyógyulásunk kulcsa lehet.

A módszert dr. Buda László orvos, pszichiáter alkotta meg. A testünk és a tudatunk közötti rejtett összefüggések feltárását célozza meg. Abból indul ki, hogy a betegségeink, tüneteink nem csak úgy “véletlenül” jelennek meg a testünkben, hanem valamilyen módon közünk van hozzájuk. Tudattalan hiedelmeink, mélyre temetett érzéseink gyakran így manifesztálódnak. 

 

Hogyan működik?

A szomatodráma 4-5 fős kis csoportban zajlik. Van egy főszereplő, aki a témát hozza: ez lehet bármilyen betegség, tünet vagy élethelyzeti elakadás. A többiek szereplőként vesznek részt a játékban: megtestesítik a főszereplő tüneteit, szerveit vagy érzéseit. A főszereplő először alkot egy kezdő képet a betegségéből vagy az elakadásából. Beállítja a szereplőit egy adott testhelyzetbe, és elrendezi őket a képzeletbeli színpadon egy adott felállásba. Ezután hátrébb lép, és hagyja, hogy a játéka kibontakozzon.

A szereplőknek nincs más dolguk, mint hogy megjelenítsék, kifejezzék a bennük keletkezett érzéseket. Nem kell „eljátszani” semmit, csupán kihangosítani azt, amit a szerepből adódóan éreznek egymás iránt. Ebből kibontakozik egy jelenet, egy történet, a főszereplő belső világának egy olyan része, aminek köze lehet a betegségéhez, elakadásához.

 

Felismerések és felszabadulás

A játék egy pontján a főszereplő beállhat valamelyik szereplő helyére, és belülről is átélheti mindazt, ami a “színpadon” zajlik: találkozhat rég eltemetett érzéseivel, jellemző viselkedés-és működésmódjaival. Az érzelmekkel való találkozás, azok megengedése segít elgördíteni az akadályt a gyógyulás útjából. A jellemző reakciók tudatosítása, az újfajta viselkedésmódok kipróbálása pedig abban segít, hogy ne csak sodródjunk, hanem tudatos döntések mentén vezessük az életünket. A játékban átélt élményeket visszük magunkkal, tovább dolgoznak bennünk, és el tudnak indítani a gyógyulás, a változás útján anélkül, hogy azt erőltetnénk vagy nagyon akarnánk.

 

Mitől hatékony?

 • gyorsan, egyszerűen, játékosan képet kapunk a belső világunkról
 • a játék sodrása által könnyen eljutunk egy-egy betegség, elakadás gyökeréhez
 • az átélt élmények a részünkké válnak, megmaradnak bennünk, és később is vissza tudunk emlékezni rájuk
 • nem az a cél, hogy megoldjunk valamit, túl legyünk valamin, hanem „csak” találkozunk azzal, ami van. A gyógyulás és a változás ennek a szeretetteli találkozásnak a mellékhatása.
 • kíváncsian, türelmesen, szeretettel, spontán, kreatív üzemmódban találkozunk a bennünk zajló folyamatokkal, ami önmagában is gyógyító hatású
 • az átélt élmények révén együttérzőbbé és szeretetteljesebbé válunk önmagunkkkal
 • a felismerések által mélyül az önismeretünk, tudatosabbá válunk, és felszabadulunk a berögzült viselkedésmintáink béklyói alól

Különösen ajánlom Neked, ha…

 • van egy betegséged vagy zavaró tüneted, és szeretnél rálátni a lelki hátterére
 • testi tüneted nincs, de vannak témák, elakadások az életedben, amelyekkel kapcsolatban szeretnél tisztábban látni és továbblépni
 • mélyítenéd az önismeretedet, önszeretetedet
 • közel állnak hozzád a cselekvés-orientált, élményalapú önismereti módszerek
 • szeretnéd megtapasztalni az öngyógyítás csodáját

Mit kapsz a szomatodrámától?

 • kivetítheted a térbe mindazt, ami benned zajlik, ezáltal kapcsolatba, kommunikációba léphetsz a belső folyamataiddal
 • megértheted a tüneteid és a lelki folyamataid közötti mélyebb összefüggéseket
 • engedélyt adhatsz magadnak a mélyben rekedt érzéseid átélésére
 • kimondhatod a soha ki nem mondott szavakat a belső világod fontos szereplőinek
 • szabadon kísérletezhetsz, kipróbálhatsz újfajta viselkedésmódokat
 • szereteten és elfogadáson alapuló hozzáállást sajátíthatsz el önmagadhoz, másokhoz és a világhoz
 • elindulhatsz a gyógyulás útján testileg és lelkileg is

Milyen gyakran érdemes játszani? 

Minden hónapban tartok szomatodráma-napot, és mindig más-más csoport jön össze. Egy ilyen alkalom is kerek egész, nem kell folyamatban gondolkodnod vagy elköteleződnöd egy zárt csoport irányában. Van, amikor egy alkalom is elég a gyógyuláshoz, ugyanakkor ha közel áll hozzád ez a módszer, javaslom, hogy időről időre foglalkozz a felmerülő témáiddal. Amikor úgy érzed, valami foglalkoztat – tünet, betegség vagy elakadás -, érdemes lehet ránézni, mi zajlik a belső világodban.

A játékok helyszíne: Hétholdház – Lövőház u. 24., félemelet 1., 1-es kapucsengő.

A legközelebbi alkalmat a “Csoportos programok” menüpont alatt találod, és a regisztrációs adatlapot kitöltve tudsz jelentkezni.

Várlak szeretettel! 🙂

 

Egyéni konzultációk

Egyéni konzultáción is a szomatodráma módszerével foglalkozunk a témáddal. Az alapelv ugyanaz, mint a csoportos játéknál. Ahelyett, hogy csak beszélgetnénk valamiről, kivetítjük a térbe mindazt, ami benned zajlik. Meg tudod jeleníteni a betegségedet, tünetedet vagy egy adott elakadáshoz kapcsolódó érzéseidet, élményeidet. A belső világoddal való találkozás, kommunikáció segít a gyógyulásban/változásban.

Csoportos programok

Ismerkedni, találkozni, kommunikálni mindazzal, ami bennünk zajlik – röviden így tudnám jellemezni a szomatodrámát. A módszer maga egyszerű, mégis bonyolult lelki folyamatokba enged betekintés. Játékos, élményszerű, mégis nagyon mélyreható. A gyógyító játék segítségével rövid idő alatt ott találhatjuk magunkat életünk legfontosabb, legmeghatározóbb jeleneteinél, és lehetőségünk nyílik elhárítani az akadályokat a gyógyulásunk/fejlődésünk útjából.

Egyéni konzultációk

Mit üzen a női betegségem?

Babát szeretnék!

Mit üzen a tested?

Önismeret, önbizalom, önszeretet

Csoportos programok

Szomatodráma-nap

Szomatodráma-nap Zalaegerszegen

Tünetbe zárt sorok - Női elvonulás

Iratkozz fel hírlevelemre

Iratkozz fel a hírlevelemre, és letöltheted az "Önkritikától az önszeretetig" c. munkafüzetet. Miután megadtad az adataidat, a rendszer átirányít egy aloldalra, ahol le tudod tölteni a munkafüzetet.

Elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Sikeresen feliratkoztál a hírlevélre

Pin It on Pinterest

Share This