Rólam

Mind újságíróként, mind segítőként az foglalkoztat, hogyan építhetünk fel egy olyan életet, ami a leginkább illeszkedik hozzánk – a lényünkhöz, a személyiségünkhöz. Hogyha pedig nem azt az életet éljük, amit legbelül szeretnénk, milyen akadályok állnak az utunkba, és hogyan háríthatjuk el őket?

Nagyon szeretem az élményalapú módszereket: amikor nemcsak beszélgetünk egy-egy témáról, hanem kivetítjük a térbe a belső világunkat – akár emberek, akár tárgyak segítségével. Ezért dolgozom a szomatodráma és a megoldásközpontú bábos állítás módszerével. Mindkét megközelítés azt támogatja, hogy ráleljünk a lényünk mélyén lévő gátakra és erőforrásokra. A belső világunk megismerése által a külső világunk – a testünk és az életünk – át tud rendeződni egy egészségesebb, előremutatóbb irányba.

Sokan fordulnak hozzám különböző testi tünetekkel – női betegségek, ételintoleranciák, emésztési és mozgásszervi panaszok, bőrtünetek stb., – illetve a nőiségükkel kapcsolatos témákkal, termékenységi problémákkal. Szívügyemnek tartom, hogy támogassam a nőket a nőiségük teljesebb, kiegyensúlyozottabb megélésében, az anyává válásban. Rendszeresen szervezek női szomatodráma-csoportokat és női elvonulásokat.

Amit érdemes tudnod rólam:

  • Szomatodráma játékvezető és egyéni konzulens, coach és újságíró vagyok.
  • A Nők Lapja Psziché újságírójaként tucatnyi önismereti, önfejlesztő módszert próbáltam ki. Itt olvashatod el a róluk készült cikkeket!
  • Női magazinok újságírójaként több száz cikket írtam életmód, önismerettémában.
  • Írtam egy e-bookot Hogyan menedzseljük az életünket? 22 kipróbált self-coaching eszköz címmel.
  • Létrehoztam a “Nőiség és önismeret” című Facebook-csoportot és a “Gyógyító önismeret” című podcast-csatornát, ahol önismereti témákról osztom meg a tapasztalataimat, gondolataimat.
  • Szakmai lektorként közreműködtem Ross Rosenberg: Emberi mágnes szindróma – Miért szeretjük azokat, akik bántanak minket? c. könyvének magyar nyelvű kiadásában.
  • 2020 és 2021 között oktattam is a szomatodráma-módszerét leendő szomatodráma játékvezetőknek és egyéni konzulenseknek.

 

Az újságírástól a segítői hivatásig

Először újságíró voltam – női magazinokba írtam és írok -, és utána lettem segítő. Már újságíróként is nagyon vonzottak az egészséggel, a lélekkel, az önismerettel kapcsolatos témák. Tucatnyi önismereti módszert kipróbáltam, és írtam róluk a Nők Lapja Pszichébe. Nagyon élveztem ezeket a riportokat – olyannyira, hogy eldöntöttem, hivatásszerűen is szeretnék embereknek segíteni önmaguk felfedezésében.

Először a coaching módszertanát ismertem meg, és coachként kezdtem el dolgozni. Nagyon élveztem, hogy rendszeres találkozókon végigkísérhettem a klienseimet egy úton a céljuk felé. Írtam egy e-bookot is „Hogyan menedzseljük az életünket? – 22 kipróbált self-coaching eszköz” címmel, és számos tréninget tartottam, többek között a Nők Lapja Pszichével együttműködésben, a Psziché Akadémia keretében.

Mit üzen a testünk?

2013-ban – saját egészségügyi problémák – kapcsán ismerkedtem meg a dr. Buda László által kifejlesztett szomatodráma módszerével. Nagyon mély benyomást gyakorolt rám a „Mit üzen a tested?” című könyv, és az a gondolat, hogy a testünkkel bármikor felvehetjük a kapcsolatot, kommunikálhatunk vele, ezáltal szeretetteli, együttérző viszonyt alakíthatunk ki önmagunkkal.

Megtanultam, hogy minden testi tünet, betegség és életvezetési elakadás mögött a sorsunk történetei vannak: lezáratlan belső konfliktusok egy-egy számunkra fontos emberrel vagy épp saját magunkkal. Ha ezeket a mélyben, tudat alatt lévő történteteket megismerjük és az elzárt érzéseket megéljük, elháríthatjuk az akadályokat a gyógyulás, a változás útjából.

Amint megmutatkozik, hogy milyen mozgatórugó volt a mélyben, ami a testi vagy életvezetési tüneteket okozta, a problémák is meg tudnak szűnni, akár azonnal. Ezt a saját bőrömön is megtapasztaltam: az első szomatodráma-játékom után elmúltak a menstruációs görcseim, és fokozatosan a bőrproblémáim is, és az egész életem boldogabb lett azáltal, hogy megtapasztaltam és az életembe átültettem a valódi önszeretetet és önelfogadás gyakorlatát.

Szomatodráma-játékvezetőként rengeteg szép gyógyulástörténetet láttam, és számos vágyott baba is megszületett a belső gátak elhárítása után.

Hogyan érhetjük el a vágyott célt?

Míg a szomatodráma abban segít, hogy megismerjük, mi van a mélyben – milyen gondolatok, hiedelmek, elzárt érzések állnak közénk és a céljaink közé -, addig a coaching abban támogat, hogy meg is valósítsuk a kitűzött célt.

A megoldásközpontú bábos állítás módszerét azért szeretem, mert kiiktatja a felesleges agyalást. Bábukat állítunk fel a térben, és a kliens számára rejtetten zajlik az állítás: ő nem tudja, melyik figura kit vagy mit képvisel, csak az állítás végén fedem fel számára a szereplőket. A felállított kép, a figurák egymáshoz való helyzete, viszonyulása nagyon szépen kirajzolja, hogyan érhető el a kliens számára a vágyott cél.

A játékos, térbeli kivetítésen alapuló, cselekvésközpontú módszerek azért állnak közel hozzám, mert sokkal jobban belénk vésődnek a térben megjelenő élmények, mintha csak beszélgetnénk a témáról.

A női lét kihívásai

A női témák különösen közel állnak a szívemhez, hiszen engem is a női egészségemmel és termékenységemmel kapcsolatos nehézségek indítottak el önmagam mélyebb megismerése felé.

Megjártam az öngyógyítás útjait és orvosi segítséget is igénybe vettem. A saját utamon rengeteg tudást és tapasztalatot szereztem a női test működéséről, a menstruációs ciklusról, a szexualitásról, a mesterséges megtermékenyítés módszereiről. Hiszem, hogy mindenkinek más-más út vezet az anyasághoz, és nem a hibát kell keresni magunkban, ha nem érkezik a vágyott baba. A saját utamon megtapasztaltam, hogy az anyává válás nemcsak erőfeszítések kérdése, hanem egy új élet megfoganását nálunk nagyobb erők irányítják. Ennek tudatosítása és elfogadása életem legnehezebb, de legnagyobb transzformációt előidéző tapasztalata is volt egyben.

Assisi Szent Ferenc imája mottója lehetne az egész életemnek és munkásságomnak: „Uram, adj türelmet, hogy elfogadjam, amin nem tudok változtatni, adj bátorságot, hogy megváltoztassam, amit lehet, és adj bölcsességet, hogy a kettő között különbséget tudjak tenni.”

Békében a személyiségrészeinkkel

Akár gyógyulni szeretnénk, akár egy kitűzött célt szeretnénk megvalósítani, nagyon fontos, hogy a különböző személyiségrészeink ne harcban álljanak egymással, hanem együtt tudjanak működni. Ilyen személyiségrészek a belső gyermek, a belső szülő és a belső felnőtt. Segítői munkám középpontjában az önmagunkkal – saját részeinkkel és a testünkkel – való kommunikáció áll, hiszen az önmagunkkal való békés, szeretetteli viszony az alapja annak, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, az életünkben, és sikereket érjünk el. Ezen az úton támogatom a hozzám fordulókat.

Egyéni konzultációk

Egyéni konzultáción is a szomatodráma módszerével foglalkozunk a témáddal. Az alapelv ugyanaz, mint a csoportos játéknál. Ahelyett, hogy csak beszélgetnénk valamiről, kivetítjük a térbe mindazt, ami benned zajlik. Meg tudod jeleníteni a betegségedet, tünetedet vagy egy adott elakadáshoz kapcsolódó érzéseidet, élményeidet. A belső világoddal való találkozás, kommunikáció segít a gyógyulásban/változásban.

Csoportos programok

Ismerkedni, találkozni, kommunikálni mindazzal, ami bennünk zajlik – röviden így tudnám jellemezni a szomatodrámát. A módszer maga egyszerű, mégis bonyolult lelki folyamatokba enged betekintés. Játékos, élményszerű, mégis nagyon mélyreható. A gyógyító játék segítségével rövid idő alatt ott találhatjuk magunkat életünk legfontosabb, legmeghatározóbb jeleneteinél, és lehetőségünk nyílik elhárítani az akadályokat a gyógyulásunk/fejlődésünk útjából.

Egyéni konzultációk

Mit üzen a női betegségem?

Babát szeretnék!

Mit üzen a tested?

Önismeret, önbizalom, önszeretet

Csoportos programok

Szomatodráma-nap

Szomatodráma-nap Zalaegerszegen

Tünetbe zárt sorok - Női elvonulás

Iratkozz fel hírlevelemre

Iratkozz fel a hírlevelemre, és letöltheted az "Önkritikától az önszeretetig" c. munkafüzetet. Miután megadtad az adataidat, a rendszer átirányít egy aloldalra, ahol le tudod tölteni a munkafüzetet.

Elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

Sikeresen feliratkoztál a hírlevélre

Pin It on Pinterest

Share This